Manfred Nowak, raportor special pentru tortura si alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, si-a prezentat raportul final in fata Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, in care a remarcat angajamentul Guvernului R. Moldova de a sustine si a promova drepturile omului si realizarile obtinute de la declararea independentei in 1991. Intr-un comunicat de presa remis de catre Organizatia Natiunilor Unite agentiei Info-Prim Neo, se spune ca Manfred Nowak saluta initiativele de prevenire a torturii, in special infiintarea unui mecanism national de prevenire, in conformitate cu Protocolul Optional la Conventia impotriva torturii si altor forme de tratament sau pedepse crude, inumane sau degradante.

Raportul se bazeaza pe faptele acumulate in timpul unei vizite efectuate de raportorul special pentru tortura si de catre raportorul special pentru violenta impotriva femeilor, Yakin Erturk, in Moldova, inclusiv regiunea transnistreana, in iulie 2008.
„Implementarea conceptului politiei comunitare” a fost tema primei sedinte a Grupului de Referinta IRP, din ianuarie curent.

Conceptul este unul din obiectivule primordiale in strategia de reformare a Ministerului Afacerilor Interne, fapt determinat de angajamentele Republicii Moldova fata de Uniunea Europeana.

Aceasta este necesar pentru expertizarea si sensibilizarea opiniei publice privind implementarea cu succes a conceptului de politie comunitara.
Institutul de Reforme Penale in colaborare cu Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationla SIDA si al Fundatiei SOROS-Moldova (FSM) a organizat la 11 decembrie curent, masa rotunda cu genericul „Rolul organelor de politie in procesul de reintegrare sociala a ex-detinutilor”.

La masa rotunda au fost invitati sa participe reprezentantii a 5 comisariate de politie din Chisinau.
In orasul Balti si in raionul Rezina a fost infiintata Politia Comunitara, structuri care vor fi subordonate direct autoritatilor locale si nu Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

De competenta Politiei Comunitare vor tine problemele cotidiene ale cetatenilor, profilaxia infractionala, precum si monitorizarea activitatii politiei propriu-zise. Actiunile se inscriu in cadrul unui proiect-pilot finantat de organizatii europene.