

Practică avocatura de mai bine de 20 de ani, iar mai nou – face și mediere. Angela Gherasim susține că ambele activități îi sunt la fel de apropiate, dar optează pe soluționarea conflictelor prin mediere. Or, judecata înseamnă timp, bani și nervi pierduți, mai ales pentru mediul de afaceri. Deși ar putea spune că în 20 de ani a învățat suficient, Angela Gherasim vrea să fie în ritm cu tendințele din domeniu.


Emisiunea poate fi audiată integral, accesând următorul link: https://goo.gl/sdHNPG. Audiție plăcută!
Un articol recent publicat de Asociația Presei Independente, reflectă o problemă alarmantă privind numărul persoanelor private de libertate în prezent, în Penitenciarele din Moldova. Vedeți aici opinia directorului Institutului de Reforme Penale dl.Victor Zaharia privitor la această situație.

“În ultimii ani, odată cu reforma în sistemul justiţiei, statul a început să aplice anumite alternative la detenţie, inclusiv probaţiunea”, explică Maria Şoimu, consilier principal de probaţiune din Nisporeni. Cea mai “în vogă” pedeapsă este munca neremunerată în folosul comunităţii. “Ideea e că persoana condamnată trebuie să răsplătească oarecum comunitatea în care trăieşte pentru ceea ce a comis, cedînd din timpul său liber pentru prestarea muncii neremunerate în folosul comunităţii în care a rămas să locuiască alături de familie, de prieteni şi, totodată, păstrîndu-şi locul de muncă sau studii”, spune Maria Şoimu.

Pentru prevenirea violenţei, în cadrul instituţiilor şcolare este important şi necesar să existe un Program de Mediere şcolară în vederea combaterii şi prevenirii delicvenţei juvenile. Propunîndu-şi promovarea şi implementarea acestui program, Centrul de Justiţie Comunitară Făleşti a lansat, începînd cu februarie curent, proiectul „Medierea şcolară-soluţie în cazul violenţei şcolare”.

Ziarul "Vocea Baltiului"

Acţiunea a constat în formarea mesajului “Spune DA alternativelor la detenţie” din cuvintele imprimate pe maiourile voluntarilor de la Centrele de Justiţie Comunitară. Ulterior, au fost împărţite leaflete persoanelor de pe stradă şi li s-a explicat ce prezintă alternativele la detenţie şi care sunt beneficiile lor pentru comunitate.

Tinerii spun ca au vrut sa reaminteasca oamenilor legii ca prestarea serviciilor in folosul comunitatii este o pedeapsa mai buna decat privarea de libertate. Trecatorii au si ei o parere despre aplicarea pedepselor alternative.