Institutul de Reforme Penale  (IRP) inițiază efectuarea unei cercetări în domeniul sistemului medierii garantate de stat Institutul de Reforme Penale (IRP) inițiază efectuarea unei cercetări în domeniul sistemului medierii garantate de stat.
Institutul de Reforme Penale (IRP) își propune să contribuie la o mai bună respectare a Drepturilor Omului la etapa de aplicarea și/sau contestare a măsurilor preventive privative sau restrictive de libertate în Republica Moldova
Aplicarea detenției în general și a detenției preventive, în special, râmâne în continuare afectată de așa numitul sindrom „Gulag”, ce nu a dispărut odată cu sistemul sovietic de justiției penală. Acest sindrom se manifestă printr-o predilecție nemotivată sau chiar susținere a aplicării detenției oricând, dar și a indiferenței totale față de persoanele care au fost private de libertate.
Activitati psihosociale pentru copii si parintiÎncepînd cu luna martie 2013, Institutul de Reforme Penale a demarat în 5 raioane pilot (Bălți, Căușeni, Leova, Orhei și Ungheni) activităţi psihosociale pentru copiii sub răspundere penală sau a celor în conflict cu legea, precum şi părinţilor acestora.
Astfel, pînă la 01 septembrie 2014 de activităţi psihosociale au beneficiat peste 274 copii (cuprinşi cu vîrsta de 12-17 ani) şi 164 părinţi ai acestora.

Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului "O mai buna protectie a copiilor in sistemul de justitie. Dejudiciarizarea cauzelor penale", implementat de catre Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al Reprezentanţei UNICEF în Republica Moldova.
Formarea initiala a 20 mediatori din raioanele RM în medierea cauzelor penaleIn perioada 7-30 mai 2014, 20 de candidati mediatori au fost instruiţi la Academia de Administrare Publică, pentru medierea cauzelor penale cu implicarea copiilor.
Achizitionarea serviciilor de formare initiala a 20 mediatoriCa urmare a Demersului IRP catre Consiliul de Mediere, Ministerul Justitiei a anuntat despre achizitionarea serviciilor de formare initiala a 20 mediatori.
15 reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în protecţia drepturilor copiilor şi observatori au fost instruiţi în Monitorizarea Drepturilor Copiilor În perioada 23-25 ianuarie 2014, Institutul de Reforme Penale a organizat seminarul de instruire sub genericul “Monitorizarea Drepturilor Copiilor”, în care au fost implicaţi 15 specialişti din domeniul monitorizării respectării drepturilor copiilor (observatori în instanţe de judecată, specialişti principali în protecţia drepturilor copiilor, consilieri de monitorizarea a locurilor de detenţie, reprezentanţi ai societăţii civile) ce activează în raioanele Căuşeni, Leova, Orhei, Ungheni, Rezina, Străşeni, mun. Bălţi şi mun. Chişinău.
Consiliul de Mediere a dat curs favorabil demersului IRPConsiliul de Mediere a dat curs favorabil demersului IRP
40 consilieri de probatiune au fost instruiti in perioada 20-23 august 2013 În perioada 20-23 august 2013, Institutul de Reforme Penale în colaborare cu Oficiu Central de Probațiune au organizat seminarul de instruire pentru 40 consilieri de probatiune cu genericul: „Mecanismul de referire a copilului aflat în conflict cu legea penală, sub vîrsta răspunderii penale. Dejudiciarizarea cauzelor penale”.